Aktuellt

Senaste nytt om svensk fiskhälsa

På den här sidan presenterar vi nyheter som rör fiskhälsa inom svensk fiskodling. Här hittar ni uppdateringar om aktiviteter och arrangemang – både våra egna och andras. Ni hittar även uppdateringar från myndigheter och nya forskningsrön.

Har du förslag på nyheter, artiklar eller arrangemang som du tycker att vi bör informera om här är du välkommen att höra av dig till oss. 

2024-03-05

save the date 1

2023-12-18

Skärmbild (10)

2023-11-30

Save the date

2023-09-26

Skärmbild (54)

2023-09-26

A school of arctic char.

2023-06-22

Cages for fish farming in Montenegro

2023-06-12

Regnbåge i akvarium

2023-06-08

save the date

2023-06-01

Portrait,Of,Fisherman,Documenting,The,Situation

2022-12-21

God Jul

Den 10 – 11 december arrangerar vi åter fiskhälsokonferens i Uppsala.

Liksom tidigare år bjuder vi in intressanta föredragshållare och ger gott om utrymme för diskussioner på teman som rör smittskydd, fiskhälsa och -välfärd. 

 

Mer information kommer framöver, men skriv in datumen redan idag!

Nu lackar det mot jul, men så snart det nya året är i gång arrangerar vi årets första dag i fiskhälsans tecken. 
 
Den 25 januari, 10.00 – 15.00, håller vi en digital konferens. Till konferensen bjuder vi in ett antal forskare och andra föredragshållare att presentera sina intressanta fynd och erfarenheter.
Konferensen är öppen för alla och riktar sig till branschaktiva och andra som har ett intresse för fiskhälsa, fiskvälfärd och smittskyddsfrågor.
Program och anmälningsformulär finns på vår hemsida: https://fiskhalsa.nu/digital-fiskhalsokonferens/

Vi inleder det nya året med en digital fiskhälsokonferens!

Till konferensen bjuder vi in intressanta föredragshållare och öppnar upp för samtal kring fiskhälsofrågor.

25 Januari 2024

Boka in datumet redan nu. Mer information kommer inom kort!

I vinter kommer vi ut till er i landet och pratar fiskhälsa. Vi bjuder in intressanta föredragshållare och er som arbetar inom fiskodlingen till samtal och kunskapsutbyte om fiskhälsa, smittskydd och fiskhälsoåret som gått.

För dig som inte har möjlighet att vara med på plats kommer vi att sända delar av dagarna via länk.

Antalet platser är begränsat så passa på att anmäla dig redan nu!
Nu har sommaren kommit på riktigt och med det vill vi önska riktigt skön sommarsäsong. Vi skickar också med en uppdatering om vad som hänt hittills under året och om vad som väntar till hösten. 
 
Inom ramen för projektet Akvakompetens 2.0 arrangeras 21-23 november en kurs i ”Fiskhälsa, förebyggande hälsoarbete och fiskvälfärd”. Kursen hålls i Sundsvall och riktar sig till blivand och aktiva fiskodlare, distriktsveterinärer inom fishälsa samt myndigheter och andra intresserade.
Läs mer och anmäl dig till kursen på på NkFV:s hemsida.
 

I vinter kommer vi till er ute i landet och pratar fiskhälsa! I november kommer vi till Jönköping och i december till Umeå. Vi bjuder in intressanta föredragshållare och er till utbyte om olika ämnen som rör fiskhälsa och smittskydd.

Läs mer på vår hemsida och boka in datumen redan nu!

Nu hittar du en sammanställning av svar på några vanliga frågor om det frivilliga kontrollprogrammet Fiskhälsa här på vår hemsida.
 
 
Har du fler frågor? Välkommen att höra av dig till oss!

Under våren arrangerar vi två webbinarier där vi dels presenterar det frivilliga kontrollprogrammet Fiskhälsa och fördelarna med att ansluta sig och dels bjuder in intressanta föredragshållare att sprida kunskap om viktiga fiskhälsofrågor. Den 22 maj är temat fiskodling och stress och den 14 juni ligger fokus på övervakning och rapportering av sjukdomssymptom.

Läs mer och anmäl dig här

I årets julbrev sammanfattar vi 2022, som varit ett intensivt och händelserikt år för oss som förening, och presenterar en del om planerna för året som kommer. Vi vill också samtidigt passa på att tacka för fina samarbeten, värdefullt stöd och givande dialog med alla er som engagerat sig i vårt arbete för fiskhälsa under året. Vi ser fram emot en fortsättning under 2023!

 

 

Läs vårt julbrev här.

2022-11-11

sjv-logo-farg-rgb (1)

Den 12 oktober arrangerade Jordbruksverket och SVA en gemensam smittskyddskonferens på temat ”Smittskydd och djursmittor i en föränderlig värld”. Företrädare för bransch, djurhälsoorganisationer och myndigheter berättade om erfarenheter från smittutbrott och gav perspektiv på både nuläget och framtiden.

– Smittskyddet har en avgörande betydelse för att vi ska få mat på bordet i dag och i morgon. Det är frågor där bransch, myndigheter och beslutsfattare behöver ta ställning till vägval och prioriteringar i dag och inför framtiden. Syftet med konferensen är att bidra till att öka kunskapen, dialogen och engagemanget för frågorna. (Katharina Gielen, Jordbruksverkets smittskyddschef)

Nu kan ni se inspelningarna från konferensen på Jordbruksverkets webbplats.

2022-11-02

Den 6 – 7 december arrangerar vi en konferens på temat fiskhälsa, välfärd och smittskydd.

Årets två temaområden är: ”Sjukdomsförebyggande och minskad antibiotikaanvändning” samt ”Fiskhälsa 2042”.

Konferensen kommer att hållas på Hotell Uplandia i Uppsala. Den riktar sig framför allt till aktiva fiskodlare, men är öppen för alla med ett intresse för smittskydd och fiskhälsa inom svensk fiskodling. Sista anmälningsdag är 21 november.

Mer information, ett preliminärt program och länk till anmälan hittar du här.

2022-10-26

Torsdagen den 10 november 8.30 – 11.00 arrangerar vi åter en digital infortäff om det frivilliga kontrollprogrammet Fiskhälsa.

Programmet blir detsamma som vid de tidigare tillfällena: vi kommar att informera om kontrollprogrammets syfte och innehåll. Vi kommer även att diskutera kraven för anslutning, hur själva anslutningsprocessen går till och vad en anslutning innebär för den individuelle fiskodlaren.

Under träffen kommer det att finnas möjligheter att ställa frågor och få förtydliganden kring det frivilliga nationella kontrollprogrammet.

Anmäl dig här

2022-06-07

Se våra digitala infoträffar i efterhand

Under våren har vi hållit fyra digitala infoträffar om det frivilliga nationella kontrollprogrammet Fiskhälsa. Vi veta att flera av er har velat delta men inte haft möjlighet, därför finns presentationerna inspelade och tillgängliga att se när det passar.
 
Del 1 hittar ni här.
Del 2 hittar ni här.
 

2022-06-02

2022 års stämma har genomförts!

Tisdagen 31 maj genomförde Svensk Fiskhälsa 2022 års föreningsstämma. Under dagen bjöds medlemmarna också till ett strategimöte för att planera den kommande verksamheten. Läs mer om mötet här.
 

 

2022-05-13

Vi arrangerar ännu en omgång digitala informationsträffar

Eftersom intresset var stort, men datumen inte passade alla planerar vi ytterligare två digitala informationsträffar om det frivilliga nationella kontrollprogrammet Fiskhälsa.

Programmet kommer att vara detssamma denna gång. Ni kommer att få veta mer om kontrollprogrammet, om hur en anslutning kommer att gå till, om de krav som ställs på anslutna anläggningar och hur en anslutning påverkar dig som fiskodlare.

Träffarna hålls vid två tillfällen, eftermidddagen 2/6 samt förmiddagen 7/6, och är öppna för alla intresserade. Fyll i anmälningsformuläret här nedan och passa på att ställa alla era frågor till oss!

Till anmälan

2022-03-25

Ofokuserad bild av fiskar som simmar förbi kameran.

Ta reda på mer om det frivilliga kontrollprogrammet Fiskhälsa!

I vår arrangerar vi två digitala infoträffar om det frivilliga nationella kontrollprogrammet Fiskhälsa som startas upp i år. Under träffarna får ni veta mer om kontrollprogrammet, om hur en anslutning kommer att gå till, om de krav som ställs på anslutna anläggningar och hur en anslutning påverkar dig som fiskodlare. Träffarna hålls vid två tillfällen, 26/4 samt 4/5, och är öppna för alla intresserade. Fyll i anmälningsformuläret här nedan och passa på att ställa alla era frågor till oss!

Till anmälan

2022-02-17

Hög tid att anmäla er till årets nationella vattenbrukskonferens!

Nu är det dags igen för den Nationella Vattenbrukskonferensen som denna gång är i Strömstad. Konferensen arrangeras av bland andra Jordbruksverket, Landsbygdsnätverket, SLU och Götegorgs Universitet. Den blir som tidigare en mötesplats för aktörer från hela Sverige såsom odlare, forskare, myndigheter och intresseorganisationer. På programmet står bland annat odling och användning av alger, RAS-odling av fisk, cirkulära system samt produktutveckling och marknadsföring. Föredrag kommer att varvas med diskussioner och mingel och studiebesök på närliggande vattenbruksanläggningar kommer att erbjudas. Konferensen kommer att bjuda på inspiration i form av innovation, forskning, och entreprenörskap – samt smakupplevelser! Anmälan sker via den här länken senast 28 februari.

2021-09-20

trichodina

Lathund för smidig och korrekt diagnosticering

Charlotte Axén på SVA och Åke Forsen från Vattenfalls har tillsammans utformat en lathund med tillhörande bildstöd. Lathunden kan användas av fiskodlare från alla typer av odlingar för att dokumentera sjukdomssymptom hos fiskarna. När de ifyllda formulären sedan skickas till veterinär eller med prover till SVA blir informationen ett bra stöd för att få en snabb och korrekt diagnos. Detta ger sedan bättre möjlighet att sätta in snabb och effektiv behandling. Lathunden kan dessutom vara ett stöd för alla odlare i att identifiera symtom och hälsoproblem. Här kan ni ladda ner den senaste versionen av Lathunden och här laddar ni ner det tillhörande bildstödet.

2021-09-20

Regnbåge i akvarium

Sista chansen! Kurs i fiskmärkning.

Missa inte chansen! SLU Aqua arrangerar kurs i fiskmärkning! Kursen hålls i Älvkarleby 29-30 september. Sista anmälningsdag är 22 september så skynda er in anmäl er här.

2021-09-17

Rödingar i akvarium

Webbinarium om fiskars välfärd

Centrum för hav och samhälle vid Göteborgs universitet arrangerar en serie webbinarier,  Sea and Society Talk. Under ett webbinarium 16 september höll Lynne Sneddon, forskare vid institutionen för Biologi & Miljövetenskap, ett intressant föredrag om varför vi bör bry oss om fiskars välfärd. För er som missade det går det att se i efterhand här.

Datum

hog-chris-barbalis-HhZNHvw5BKs-unsplash

Lägg till din rubriktext här

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

HÅLL DIG UPPDATERAD!

Prenumerara på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar om vad som händer inom svensk fiskhälsa.

Genom att prenumera på vårt nyhetsbrev samtycker du till att dina uppgifter sparas i enlighet med vår integritetspolicy.