Aktuellt
Senaste nytt om svensk fiskhälsa
På den här sidan presenterar vi nyheter som rör fiskhälsa inom svensk fiskodling. Här hittar ni uppdateringar om aktiviteter och arrangemang – både våra egna och andras. Ni hittar även uppdateringar från myndigheter och nya forskningsrön.
Har du förslag på nyheter, artiklar eller arrangemang som du tycker att vi bör informera om här är du välkommen att höra av dig till oss.
2024-08-30
2024-08-29
2024-08-26
2024-07-08
2024-06-26
2024-05-29
2024-03-05
2024-03-05
2023-12-18
2023-11-30
2023-09-26
2023-09-26
2023-06-22
2023-06-12
2023-06-08
2023-06-01
2022-12-21
Den 31 augusti lämnar Linda Falk Wigdén sin tjänst som verksamhetsansvarig hos Svensk Fiskhälsa och går vidare till ett nytt uppdrag. Hon hälsar följande: ”Jag vill passa på att tacka så hjärtligt för det utbyte vi haft, för samarbete, stöd, kloka inspel och trevliga samtal under åren. Jag ser tillbaka på en stundvis utmanande men alltid utvecklande och givande tid inom fiskodlingsbranschen med er. Jag är övertygad om att fortsatta samarbeten och utbyten kommer att leda vidare till mycket gott för fiskhälsan och branschen i framtiden.”
Daniel Wikberg kommer från och med nu att vara ansvarig för det frivilliga kontrollprogrammet Fiskhälsa, och den 16 september efterträder vår nya kollega Hanna Östvik Linda som ledare för driften av kontrollprogrammet samt Svensk Fiskhälsas övriga projekt.
Alla frågor som rör Svensk Fiskhälsa och det frivilliga kontrollprogrammet hänvisas därför till Daniel eller, från mitten av september, till Hanna.
Kontaktuppgifter till Hanna kommer ni att hitta på vår hemsida.
De uppdaterade plan och riktlinjerna hittar ni under ”dokument” på vår webbsida.
Den 17 oktober bjuder vi in till ett digitalt informationsmöte om de uppdaterade plan & riktlinjera. Kontakta oss så skickar vi en länk till mötet.
Den 10 – 11 december kommer vi åtrigen att arrangera en fiskhälsokonferens i Uppsala.
Precis som tidigare år bjuder vi in intressanta föredragshållare, men ger också gott om utrymme för diskussioner på teman som rör smittskydd, fiskhälsa och -välfärd.
Anmälan öppnar upp efter sommaren, men skriv ned datumen och ta en titt på det preliminära programmet HÄR.
Den 4 juni arrangerar Göteborgs Universitet webbinariet ”Laxodlingar och putsarfiskar- hur mår fisken?” Albin Gräns, docent vid Sveriges Lantbruksuniversitet, berättar om de problem och lösningar som måste till för att säkra en god djurvälfärd vid odling och fiske.
Anmäl dig här: https://www.gu.se/evenemang/laxodlingar-och-putsarfiskar-hur-mar-fisken
Nu går det söka stöd för att stärka det svenska vattenbrukets förmåga att upptäcka olika risker i tid. Jordbruksverket utlyser 25 miljoner till övervakning inom vattenbruk. Genom att utveckla nya tekniker och processer för övervakning ska det svenska vattenbruket få bättre förutsättningar att kunna vidta åtgärder mot olika risker. Målsättningen är att förbättra övervakningen av bland annat miljö, djurvälfärd och smittor.
Sista dag att söka stödet är den 16 juni 2024.
Den 10 – 11 december arrangerar vi åter fiskhälsokonferens i Uppsala.
Liksom tidigare år bjuder vi in intressanta föredragshållare och ger gott om utrymme för diskussioner på teman som rör smittskydd, fiskhälsa och -välfärd.
Mer information kommer framöver, men skriv in datumen redan idag!
Vi inleder det nya året med en digital fiskhälsokonferens!
Till konferensen bjuder vi in intressanta föredragshållare och öppnar upp för samtal kring fiskhälsofrågor.
25 Januari 2024
Boka in datumet redan nu. Mer information kommer inom kort!
För dig som inte har möjlighet att vara med på plats kommer vi att sända delar av dagarna via länk.
Antalet platser är begränsat så passa på att anmäla dig redan nu!
I vinter kommer vi till er ute i landet och pratar fiskhälsa! I november kommer vi till Jönköping och i december till Umeå. Vi bjuder in intressanta föredragshållare och er till utbyte om olika ämnen som rör fiskhälsa och smittskydd.
Under våren arrangerar vi två webbinarier där vi dels presenterar det frivilliga kontrollprogrammet Fiskhälsa och fördelarna med att ansluta sig och dels bjuder in intressanta föredragshållare att sprida kunskap om viktiga fiskhälsofrågor. Den 22 maj är temat fiskodling och stress och den 14 juni ligger fokus på övervakning och rapportering av sjukdomssymptom.
I årets julbrev sammanfattar vi 2022, som varit ett intensivt och händelserikt år för oss som förening, och presenterar en del om planerna för året som kommer. Vi vill också samtidigt passa på att tacka för fina samarbeten, värdefullt stöd och givande dialog med alla er som engagerat sig i vårt arbete för fiskhälsa under året. Vi ser fram emot en fortsättning under 2023!
2022-11-11
Den 12 oktober arrangerade Jordbruksverket och SVA en gemensam smittskyddskonferens på temat ”Smittskydd och djursmittor i en föränderlig värld”. Företrädare för bransch, djurhälsoorganisationer och myndigheter berättade om erfarenheter från smittutbrott och gav perspektiv på både nuläget och framtiden.
– Smittskyddet har en avgörande betydelse för att vi ska få mat på bordet i dag och i morgon. Det är frågor där bransch, myndigheter och beslutsfattare behöver ta ställning till vägval och prioriteringar i dag och inför framtiden. Syftet med konferensen är att bidra till att öka kunskapen, dialogen och engagemanget för frågorna. (Katharina Gielen, Jordbruksverkets smittskyddschef)
Nu kan ni se inspelningarna från konferensen på Jordbruksverkets webbplats.
2022-11-02
Den 6 – 7 december arrangerar vi en konferens på temat fiskhälsa, välfärd och smittskydd.
Årets två temaområden är: ”Sjukdomsförebyggande och minskad antibiotikaanvändning” samt ”Fiskhälsa 2042”.
Konferensen kommer att hållas på Hotell Uplandia i Uppsala. Den riktar sig framför allt till aktiva fiskodlare, men är öppen för alla med ett intresse för smittskydd och fiskhälsa inom svensk fiskodling. Sista anmälningsdag är 21 november.
Mer information, ett preliminärt program och länk till anmälan hittar du här.
2022-10-26
Torsdagen den 10 november 8.30 – 11.00 arrangerar vi åter en digital infortäff om det frivilliga kontrollprogrammet Fiskhälsa.
Programmet blir detsamma som vid de tidigare tillfällena: vi kommar att informera om kontrollprogrammets syfte och innehåll. Vi kommer även att diskutera kraven för anslutning, hur själva anslutningsprocessen går till och vad en anslutning innebär för den individuelle fiskodlaren.
Under träffen kommer det att finnas möjligheter att ställa frågor och få förtydliganden kring det frivilliga nationella kontrollprogrammet.
2022-06-07
Se våra digitala infoträffar i efterhand
2022-06-02
2022 års stämma har genomförts!
2022-05-13
Vi arrangerar ännu en omgång digitala informationsträffar
Eftersom intresset var stort, men datumen inte passade alla planerar vi ytterligare två digitala informationsträffar om det frivilliga nationella kontrollprogrammet Fiskhälsa.
Programmet kommer att vara detssamma denna gång. Ni kommer att få veta mer om kontrollprogrammet, om hur en anslutning kommer att gå till, om de krav som ställs på anslutna anläggningar och hur en anslutning påverkar dig som fiskodlare.
Träffarna hålls vid två tillfällen, eftermidddagen 2/6 samt förmiddagen 7/6, och är öppna för alla intresserade. Fyll i anmälningsformuläret här nedan och passa på att ställa alla era frågor till oss!
2022-03-25
Ta reda på mer om det frivilliga kontrollprogrammet Fiskhälsa!
I vår arrangerar vi två digitala infoträffar om det frivilliga nationella kontrollprogrammet Fiskhälsa som startas upp i år. Under träffarna får ni veta mer om kontrollprogrammet, om hur en anslutning kommer att gå till, om de krav som ställs på anslutna anläggningar och hur en anslutning påverkar dig som fiskodlare. Träffarna hålls vid två tillfällen, 26/4 samt 4/5, och är öppna för alla intresserade. Fyll i anmälningsformuläret här nedan och passa på att ställa alla era frågor till oss!
2022-02-17
Hög tid att anmäla er till årets nationella vattenbrukskonferens!
Nu är det dags igen för den Nationella Vattenbrukskonferensen som denna gång är i Strömstad. Konferensen arrangeras av bland andra Jordbruksverket, Landsbygdsnätverket, SLU och Götegorgs Universitet. Den blir som tidigare en mötesplats för aktörer från hela Sverige såsom odlare, forskare, myndigheter och intresseorganisationer. På programmet står bland annat odling och användning av alger, RAS-odling av fisk, cirkulära system samt produktutveckling och marknadsföring. Föredrag kommer att varvas med diskussioner och mingel och studiebesök på närliggande vattenbruksanläggningar kommer att erbjudas. Konferensen kommer att bjuda på inspiration i form av innovation, forskning, och entreprenörskap – samt smakupplevelser! Anmälan sker via den här länken senast 28 februari.
2021-09-20
Lathund för smidig och korrekt diagnosticering
Charlotte Axén på SVA och Åke Forsen från Vattenfalls har tillsammans utformat en lathund med tillhörande bildstöd. Lathunden kan användas av fiskodlare från alla typer av odlingar för att dokumentera sjukdomssymptom hos fiskarna. När de ifyllda formulären sedan skickas till veterinär eller med prover till SVA blir informationen ett bra stöd för att få en snabb och korrekt diagnos. Detta ger sedan bättre möjlighet att sätta in snabb och effektiv behandling. Lathunden kan dessutom vara ett stöd för alla odlare i att identifiera symtom och hälsoproblem. Här kan ni ladda ner den senaste versionen av Lathunden och här laddar ni ner det tillhörande bildstödet.
2021-09-20
Sista chansen! Kurs i fiskmärkning.
Missa inte chansen! SLU Aqua arrangerar kurs i fiskmärkning! Kursen hålls i Älvkarleby 29-30 september. Sista anmälningsdag är 22 september så skynda er in anmäl er här.
2021-09-17
Webbinarium om fiskars välfärd
Centrum för hav och samhälle vid Göteborgs universitet arrangerar en serie webbinarier, Sea and Society Talk. Under ett webbinarium 16 september höll Lynne Sneddon, forskare vid institutionen för Biologi & Miljövetenskap, ett intressant föredrag om varför vi bör bry oss om fiskars välfärd. För er som missade det går det att se i efterhand här.
Datum
Lägg till din rubriktext här
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.